maandag 8 april 2013

Spekkoek

Benodigdheden:

  • 200 g broem
  • 400 g boter
  • 400 g suiker
  • 12 eieren
  • 3/4 nootmuskaat
  • 2 theelepels fijne kruidnagelen
  • 3 theelepels fijne kaneel
  • 1,5 theelepel fijne koreander of ketoembar
  • 1,5 theelepel fijne cardamon
  • zout

Bereiding:

250 g boter met alle suiker tot room roeren, 4 hele eieren en 8 dooiers er in gedeelten doorheen roeren., de bloem, de kruiden en het zout toevoegen en het deeg roeren tot het soepel en luchtig is. Het stijfgeklopte wit van 8 eieren ermee vermengen. Keuren of de kruidengeur (die bij het bakken voor een deel vervliegt) sterk genoeg is en of het deeg zout genoeg is. Een taartvorm of cakevorm met boter bestrijken en op de bodem een beboterd bakpapier leggen.

Een dun laagje deeg in de vorm leggen en dit laagje in 10 minuten gaar en lichtbruin bakken op 150 graden Celsius. Met een klein deel van de apart gehouden boter het gebakken laagje bestrijken en hierop weer een dun laagje deeg leggen. Op dezelfde wijze doorgaan tot deeg en boter zijn opgebruikt. De onderwarmte verminderen en de bovenwarmte vermeerderen nadat er enige laagjes gebakken zijn. Aan te bevelen is, om, als er enige laagjes gebakken zijn, de vorm (een vorm met vaste bodem) in de oven in een braadslee of wijde pan met heet water te plaatsen om te voorkomen dat de onderkant te donker wordt.

De spekkoek in de vorm laten opstijven, langs de kanten zo nodig losmaken, op een taartrooster keren, geheel koud laten worden en in dunne plakjes snijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten